Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Sesamzaad

Sesamzaad is een specerij dat groeit aan de sesamplant. De sesamplant heeft een uitgebreid wortelsysteem waardoor hij goed naar water kan zoeken. Hierdoor kan de plant goed tegen droogte en groeit hij goed in subtropische gebieden over de hele wereld. De oorsprong van de plant ligt in de Midden-Afrikaanse savanne, maar het groeit inmiddels ook in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en delen in Azië. Kruiden en specerijen die bij de oorsprong vandaan komen, hebben de allerbeste kwaliteit. Daarom komt de sesam van Verstegen uit zowel India als Mexico.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

De sesamplant komt in vrijwel alle tropische en subtropische landen voor. China en India nemen alleen al 50% van de productie voor hun rekening.

Kenmerken van sesamzaad

Sesamzaad groeit aan een plant waarvan de bloemen blauw, paars of wit worden. Ze lijken een beetje op vingerhoedjes. De kruidachtige plant wordt 0,6 tot 1,2 meter groot. De sesamzaadjes zijn kleine zaadjes die 2-3 mm lang zijn, ovaal en plat van vorm zijn en in kleine peultjes groeien.

Image-block

De oogst

Als de peulen rijp en droog zijn, barsten ze vanzelf open. De zaden worden pas geoogst wanneer de omhulsels van de sesam bruinzwart zijn verkleurd. De zaadjes kunnen lichtbruin tot zwartbruin zijn, dat verschilt per plant. Zo bestaat er ook zwart sesamzaad. De smaak verschilt echter bijna niet. Sesam heeft een milde, nootachtige geur en smaak die nog meer tot uiting komt wanneer de zaden worden verwarmd en/of geroosterd. Hoe donkerder het sesamzaad is, hoe meer notige aroma’s erin zitten.

Image-block

Sesamzaad in de keuken

In deze oorsprongslanden worden de sesamzaadjes vaak gebrand gegeten, net als pinda’s. De specerij wordt vaak gebruikt ter verfijning van brood en gebak en om gerechten op smaak te brengen. Omdat geroosterd sesamzaad een sterke smaak heeft, wordt het op die manier vaak gebruikt in gerechten.

Geroosterde sesamzaadjes zijn een belangrijk ingrediënt voor veel oriëntaalse zoetwaren, bijvoorbeeld in de bekende Turkse halva. In Japan is gomasio erg geliefd, een specerij gemaakt van geroosterde sesam en zeezout. In de Chinese en Japanse keuken is sesamolie een belangrijke olie om mee te koken. Sesam is een aanrader bij aubergines, courgettes, vis, groene groenten, honing, citroen, noedels, rijst peulvruchten en salades.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

het woord ‘sesam’ uit het Arabisch komt? Daar heet het ‘saasim’.

Wist je dat

sesamzaad voor 50 tot 60% uit olie bestaat?

Wist je dat

de uitdrukking ‘sesam open u’ afkomstig is van het feit dat de peulen open barsten als ze rijp zijn?