Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Paprika

Paprikapoeder wordt gemaakt van speciaal daarvoor gekweekte rode vruchten van de ‘specerijen’-paprikaplant en noemen we daarom een specerij. De paprikaplant is een eenjarige heesterachtige plant met langwerpige vruchten. De vruchten zijn tussen de 12 en 15 cm lang. De teelt van deze plant is in de loop van de tijd deels verplaatst van Spanje en Hongarije naar Peru, China en Zuid-Afrika. Verstegen paprikapoeder wordt gemaakt van de paprikaplant uit Peru en Spanje.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat het moment van toevoegen aan een gerecht bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze picolier vertelt je in deze video meer over de toepassing van paprikapoeder.

Geur en smaak van paprikapoeder

Er zijn verschillende soorten paprikapoeder. Zo heb je mild paprikapoeder en pikant paprikapoeder. Een speciale soort is gerookt paprikapoeder dat ook wel ‘pimenton’ wordt genoemd. Deze variant is zacht pikant, rokerig van smaak en dieprood van kleur.
Afhankelijk van het klimaat, verandert de smaak van de paprikaplant. Hoe heter het klimaat, hoe pittiger de smaak wordt. Hongarije produceert daarom, met zijn milde klimaat, de meest zoete en aromatische paprika. De Spaanse paprika is al iets meer bitter. Landen met een soortgelijk klimaat als Spanje, zoals de hoger gelegen gebieden van Peru, hebben paprika’s met dezelfde smaak. In de meeste gebieden in Afrika is de paprika meer oranje en iets pittiger. Kenmerkend voor paprika is de aromatisch, zoet pittige smaak.

Image-block

Paprikapoeder in de keuken

Paprikapoeder wordt gebruikt om smaak te geven aan zowel warme als koude gerechten. In Hongarije wordt paprikapoeder voor de smaak én als binding gebruikt, zoals in goulash. Gerechten waarin paprikapoeder als bepalend ingrediënt verwerkt wordt, zijn goulash en goulashsoep, Hongaarse salami en Spaanse chorizo. Verder wordt paprikapoeder gebruikt in rode sauzen, kip-, vlees- en visgerechten en in veel Zuid Amerikaanse en vooral Mexicaanse gerechten. Gerookt paprikapoeder wordt anders gebruikt dan normaal paprikapoeder. Zo kun je dit goed gebruiken om gerechten van de barbecue een rooksmaak te geven en marinades, Spaanse tapas of paella op smaak te brengen.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

de naam paprika afkomstig is uit het Hongaars? Daar betekent het woord ‘pepertje’.

Wist je dat

de specerij paprika veel vitamine C en E én carotenen bevat? Hoe rijper de paprika is, hoe meer vitamines en carotenen deze bevat. Hierdoor heeft de specerij meer smaak.

Wist je dat

bij gemalen paprika het risico groter is dat kleurstoffen worden gebruikt? Verstegen koopt uitsluitend hele pods om de toevoeging van illegale kleurstoffen te voorkomen. Een ander gevaar van vervalsing is vermenging met extra paprikazaad.