Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Kardemom

Kardemom is een groenblijvende, meerjarige gemberachtige plant. De plant heeft dikke wortelstokken en rechtopstaande stengels met vruchtdragende puntige bladeren. De plant wordt zo’n 2 tot 2,5 meter hoog en heeft laag groeiende waaierachtige takken. De kardemom groeit in peulen aan de stengels aan de onderkant van de plant. Tijdens de groei vormen zich witte bloemen met een roze tot violette streep.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer

Er is een verschil tussen hele specerijen en gemalen specerijen als het gaat om het toevoegen ervan aan een gerecht. Hele specerijen laten we vanaf het begin mee stoven, gemalen specerijen worden vaak aan het eind pas toegevoegd. Deze en meer tips vertelt onze picolier in deze video.

Kenmerken van kardemom

Peulen worden na de oogst gedroogd en worden mat groen van kleur. Ze zijn 1,5 tot 2 cm lang. De kardemom peulen hebben een ribbelige buitenkant en er bevinden zich zaadjes van ongeveer 3 mm groot in 3 kamers in de peul. De zaadjes worden gemalen en gebruiken we als gemalen kardemom, de peulen worden soms ook in zijn geheel gebruikt in de keuken.
De kardemom planten groeien hoofdzakelijk in wat hoger gelegen en schaduwrijke gebieden in de nabijheid van een tropisch woud waar relatief veel regen valt. Deze omstandigheden vind je voornamelijk in Zuidoost-Azië en Midden-Amerika. De kardemom van Verstegen komt uit Guatemala.

Image-block

Het gebruik van kardemom in de keuken

Kardemom wordt gebruikt in veel gerechten om een verfijnde smaak aan te brengen, bijvoorbeeld in gebraden gehakt en kookworstsoorten. Het is ook een veelgebruikt specerij in veel Oosterse en Afrikaanse gerechten. Kardemom heeft een heel specifieke smaak. Als je te veel hiervan gebruikt, geeft het een overheersende en parfumachtige bijsmaak. De smaak van kardemom is aromatisch, warm en parfumachtig. Dit past goed in zoete gerechten, maar kan ook prima in een stoofgerecht.

Image-block