Nootmuskaat

Nootmuskaat is een specerij met een warme, sterk aromatische geur en smaak. Verstegen haalt haar kruiden en specerijen bij de oorsprong. De nootmuskaat van Verstegen komt daarom uit het Indonesische eiland Sangihe. De muskaatboom groeit oorspronkelijk op de Molukken waar deze tot wel 15 meter hoog kan worden. De boom geeft zijn eerste vruchten na zeven jaar en kan wel drie keer per jaar geoogst worden. Verstegen is in 2018 een pilot gestart om de nootmuskaatketen als eerste specerij met blockchain-technologie transparant te maken, van boer tot consument.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat nootmuskaat en foelie vergelijkbaar zijn met elkaar qua smaak? Naast dat deze specerij lekker is over groenten, is de specerij ook lekker in stoofgerechten. Meer weten? Bekijk dan snel deze video waarin onze Picolier vertelt over nootmuskaat.

Kenmerken van nootmuskaat

Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken.
Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang. De muskaatnoot kun je herkennen aan het gladde oppervlak met ribbels. Nootmuskaat is bruin-grijzig van kleur en is wit gekalkt. Gemalen nootmuskaat kun je herkennen aan de oranje-bruine kleur.

Image-block

Een transparante keten

Dankzij blockchaintechnologie kun je nu met één QR-scan op de verpakking zien waar jouw nootmuskaat vandaan komt. Je kunt bijvoorbeeld zien wie de boeren achter jouw nootmuskaat zijn en of prijsafspraken met boeren zijn nagekomen.

Lees meer
Image-block

Nootmuskaat in de keuken

Door de sterk aromatische, muskusachtige geur en smaak, past dit specerij goed in traditionele gerechten. Nootmuskaat is een erg veelzijdig specerij en hiermee kun je daarom genoeg experimenteren. In kleine hoeveelheden geeft het al smaak aan allerlei gerechten én dranken!
In Nederland kennen wij de toepassing van nootmuskaat op groenten als bloemkool en sperziebonen. Deze krijgen net dat extra beetje pit. Daarnaast past nootmuskaat goed in gehakt en worstsoorten. Een kleine sidenote: gebruik er niet teveel van, want nootmuskaat kan heel dominant zijn en dan geeft het een overkill van de smaak!

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

Nootmuskaat de veroudering van het lichaam tegengaat en beschadigde cellen repareert?

Wist je dat

Kleine doseringen van de etherische olieën van nootmuskaat uitzonderlijke medicinale eigenschappen bezit?

Wist je dat

Bovenmatig gebruik van nootmuskaat hallucinaties kan veroorzaken?

Wist je dat

Het stofje methyleugenol dat in nootmuskaat zit, bij dierproeven gentoxisch blijkt en mogelijk kankerverwekkend is? Het is gelukkig niet bewezen dat het ook kankerverwekkend is bij mensen.